فهرست مطالب

پژوهش های مابعدالطبیعی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های مابعدالطبیعی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • شاکر لوایی، مریم آقامحمدرضا* صفحات 7-29

    ملاصدرا در جلد نهم اسفار در اثبات معاد جسمانی اصول یازده گانه ای را بیان می کند. او در اصل نهم بیان می کند: عالم خیال عالمی است که وابسته به بدن نیست و جوهری مجرد است که بین عالم مفارقات عقلیه و عالم ماده قرار دارد. او برای اثبات این عالم،  به شهودات عرفا و قاعده امکان اشرف بسنده می کند. البته عالم خیال منفصل، به منفصل صعودی و منفصل نزولی تقسیم می شود که هر یک کارکرد مخصوص خود را دارد. پس صدرا از اثبات عالم خیال منفصل در بحث معاد جسمانی بهره می گیرد. توضیح مطلب این است که، ازآنجایی که نفس قادر بر خلق موجودات در عالم خیال منفصل است و با توجه به حرکت جوهری و اشتداد وجودی نفس، که از مبانی اثبات معاد جسمانی است؛ نفس قادر است در عالم خیال منفصل، بدنی را ایجاد کند که میان آن بدن و بدن دنیوی عینیت برقرار باشد. زیرا عینیت و تشخص هر چیزی به صورت آن موجود است. پس چون نفس یک نفس است، چه به بدن دنیوی تعلق گیرد و چه به بدن  خیالی، باز یک بدن است؛ زیرا که عینیت از آن نفس است. با توجه به مطالب ذکر شده این نتیجه گرفته می شودکه صدرا از عالم خیال منفصل برای اثبات عینیت بدن دنیوی و اخروی استفاده می کند. حال اگر در ادله صدرا برای اثبات وجود عالم خیال منفصل، تشکیک وارد شود، استدلال او بر عینیت بدن دنیوی و اخروی زیر سوال می رود.

    کلیدواژگان: خیال منفصل، خیال متصل، امکان اشرف، معاد جسمانی، عینیت بدن دنیوی و اخروی
  • آرمین منصوری*، حبیب الله دانش شهرکی صفحات 31-52

    مسئله هوش یکی از مسایل اساسی پیش روی بشر بوده و از معدود مسایلی است که در تمام ساحاتی که بشر در مقابل خود می بیند؛ اعم از زمینه های گوناگون علمی، صنایع، تدابیر زندگی فردی و اجتماعی نقش اساسی ایفا می کند. هوش را به صورت کلی مجموعه ای از استعدادها و توانمندی های عمومی گوناگونی می دانند که شامل یادگیری و درک امور، هماهنگی و سازش با محیط، بهره برداری از تجربیات گذشته، تجزیه و تحلیل، به کار بردن قضاوت و استدلال صحیح و پیدا کردن راه حل منطقی در مواجهه با موقعیت ها و مسایل مختلف می شود. با این حال تاکنون ماهیت واقعی هوش توسط دانشمندان معرفی نشده و صرفا به تعریف کارکرد و انواع آن بسنده کرده اند. قوه واهمه در فلسفه صدرایی «عقل منزل» است. واهمه جانشین عقل در نسبت با ماده و خیال است و معانی و کلیات را در اضافه به جزییات و مصادیق ادراک می کند. با دقت در نظام صدرایی؛ می توان ادعا کرد که قوه واهمه مطرح در حکمت متعالیه با هوش قرابت دارد و می توان آن ها را در نسبت با یکدیگر تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: هوش، فلسفه صدرایی، روانشناسی، قوه واهمه
  • مژده حکیم داودی*، مهدی غیاثوند صفحات 53-76

    جاناتان کوانویگ از فیلسوفان دین معاصر، ضمن رد نظریه های سنتی پیرامون مسئله خلود مجازات و عذاب در جهنم، بر این عقیده است که خداوند جهنم را همانند بهشت، بیش از ویژگی عدالت خویش، براساس مشخصه عشق خود به بندگان آفریده است که اوج نمود و بروز آن در پذیرش انتخاب نهایی شخص، به عنوان روی آوردن به خداوند و یا اعراض از اوست؛ این عدم رغبت و شوق، فرد جهنمی را پس از مدت مقرری عذاب متناسب با گناه، بر آن می دارد که با اختیار خود، نابودی خویش را انتخاب نماید که بدین طریق خلود و جاودانگی عذاب نیز از او منقطع خواهد شد. اما به نظر می رسد تقریری چنین از عشق الهی که همراه با نیستی شخص است، نه تنها بیان حقیقت عشق و مهربانی خداوند نیست، بلکه با هدف خداوند از خلقت و ادامه هستی و حیات نیز هماهنگی ندارد. بنابراین، اساس بیان این عشق با نابودی آدمی سازگار نیست؛ اما می توان بیان کامل عشق الهی در مبحث جهنم را در جایی اعلام کرد که اهل جهنم برای پیوستن به خدا فراخوانده می شوند و آن ها پس از رویت حقیقت و عبرت گرفتن از عواقب اعمال، به آن فراخوان پاسخ مثبت می دهند. بنابراین، اگر جهنم را وضعیتی نمادین، از حسرت و افسوس ناشی از نتایج انتخاب و اعمال آدمی در نظر بگیریم، از آنجا که این حسرت و افسوس از درون انسان ناشی می شود و از بیرون وجود او بر وی تحمیل نمی گردد، نمی تواند جنبه مجازات داشته باشد.

    کلیدواژگان: عشق الهی، جهنم، جاناتان کوانویگ، انتخاب، نابودی
  • آروین مرادی* صفحات 77-104

    در بحث از زبان دین، افراد و جریان های مختلف، هر کدام از مبانی نظری خود به ماجرا پرداخته و سعی کرده ا ند درباره این موضوع نظریه پردازی کنند. با این حال، در بحث های معاصر پیرامون زبان دین، هنوز نسبت بین رویکردهای نومینالیستی با بحث زبان دین، به شکل مدونی مورد بررسی قرار نگرفته و ابعاد بحث روشن نشده است. در این مقاله، ضمن مطرح کردن یکی از رادیکال ترین تیوری های نومینالیستی، یعنی شیی گرایی (رییزم)، نسبت بین شیی گرایی و زبان دین را مطالعه کرده و به این منظور، نسبت تاریخی بین نومینالیسم و زبان دین، خصوصا از اوکام تا کانت را ارزیابی کرده و سپس با طرح دیدگاه های معناشناختی کوتاربینسکی «نظریه پرداز شیی گرایی» و نیز مطالعه سیستم منطقی شیی گرایی، نسبت این نظریه را با بحث زبان دین بررسی کردیم

    کلیدواژگان: شئ گرایی، رئیزم، نومینالیسم، زبان دین، معناشناسی
  • قدرت الله قربانی* صفحات 105-133

    جستجوی جاودانگی، یکی از ویژگی های ذاتی و اصیل انسان است. طلب کمالات مادی و معنوی دیگر نیز در راستای محقق ساختن میل نامیرایی انسان است. اما پدیده مرگ مهم ترین مانع تحقق میل جاودانگی انسان در این جهان است؛ زیرا با مرگ، امید انسان به نامیرایی در این جهان مادی برباد می رود. بنابراین اگر انسان تنها متعلق جاودانگی خود را این جهان مادی بداند، با پدیده مرگ، دچار یاس و ناامیدی شده و معنای زندگی خود را از دست می دهد. چنین انسانی تنها ممکن است احساس معنا داشته باشد، اما در حقیقت زندگی او معنایی ندارد. درپاسخ به این مشکل، مهم ترین راه کار، آموزه آخرت باوری است، یعنی باور به اینکه مرگ، پایان زندگی انسان نیست، بلکه متعلق حقیقی جاودانگی آدمی در جهان دیگری محقق شدنی است، که عالم آخرت نامیده می شود. به کمک این آموزه، نه تنها حس جاودانگی انسان معنای اصیل خود را می یابد، بلکه او به مرگ، بعنوان مقدمه ضروری ورود به عالم جاویدان آخرت خوش آمد گفته و خود را برای زندگی سعادتمندانه در آن مهیا می سازد. پس، آموزه آخرت باوری، ضمن تضمین متعلق واقعی حس جاودانگی طلبی آدمی در جهان دیگر، زندگی دنیوی او را معنادار و هرگونه یاس و ناامیدی را از او دور ساخته است و به رنج ها، سختی ها و خوشی های او معنا داده و شوق پرواز به سوی عالم جاویدان را در او شعله ور می سازد. بنابراین، آخرت باوری شرط لازم حس جاودانگی و معناداری زندگی انسان است. در این مقاله، ضمن تحلیل خصوصیات جاودانگی طلبی انسان، ارتباط آن با آخرت باوری و نقش آن دو در معنادار ساختن زندگی انسان تبیین و تحلیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: جاودانگی، آخرت باوری، معنای زندگی، مرگ، شرور، نفس
  • نرگس نظرنژاد، مریم عسگری* صفحات 135-160

    موریس مرلوپونتی پدیدارشناس فرانسوی قرن بیستم است. پدیدارشناسی او، پدیدارشناسی ادراک حسی است. وی در تلاش است تا بتواند ذات ادراک حسی انسان را به عنوان سوژه ای بدن مند توصیف کند. در این پژوهش میان رشته ای، پدیدارشناسی مرلوپونتی برای توصیف ادراک حسی انسان امروزی در فضای مجازی به کار گرفته می شود. سوژه بدن مند کنونی علاوه بر برقرار کردن روابط حضوری و فیزیکی با سایر افراد، از فناوری های دیجیتالی زیادی استفاده می کند و با استفاده از ابزارهای هوشمند و نرم افزارهای متنوع، زندگی مجازی خود را بر بستر اینترنت شکل می دهد و بازسازی می کند. سوژه بدن مند مدرن کنونی، روابط مجازی گسترده ای را با دیگر سوژه ها برقرار کرده و اعیان متعددی را ادراک می کند. معناهایی که سوژه بدن مند از طریق زندگی مدرن خود در فضای مجازی از اعیان و سایر سوژه های بدن مند در این فضا دریافت می کند، علیرغم گستردگی فراوانی که دارند، مبهم و غیرشفاف هستند.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، موریس مرلوپونتی، فضای مجازی، ادراک حسی، مطالعات میان رشته ای، سوژه بدن مند، ارتباط
  • مجتبی جعفری*، محمد رعایت جهرمی صفحات 161-183

    در پدیدارشناسی هوسرل بیش از آنکه از جهت موضوعیت داشتن در آگاهی به سوژه نگریسته شود، به آن به صورت یک اصل مسلم یا شهود نگریسته شده، و این نکته مغفول مانده است که سوژه خودش به عنوان محتوای شناخت ما چه جایگاهی دارد؛ آیا ما خود را صاحب سوژه می دانیم؟ یا خودمان را سوژه ای می دانیم که مقابل نهاد ابژه است؟ این دو ایده هایی گمراه کننده اند! ما نه سوژه ایم و نه صاحب آن؛ ما یک عنصر میان مفاهیم را برگزیده ایم و بر آن نام سوژه نهاده ایم، این امری تصادفی نیست بلکه تنها جدا کردن یک «مجموعه ی ارجاع» از دیگر «ارجاع» ها است که ما آن را به درون خویش می کشیم؛ دال های محض بی آنکه «چیزی» یا «حتی» مفهومی، مدلول آن ها باشند و به لحاظ محتوا به تنهایی التفات تهی اند، صرف حساسیت ما را به کار می اندازد بی آنکه چیزی ارایه کنند. در این مقاله ما جهت نگرش مان را تغییر می دهیم، یعنی از اولویت سوژه، به سوی عاملیت شیء در آگاهی به مثابه حوزه مالکیت، میان ما و دیگر اشیاء و یا دیگر اذهان تغییر جهت می دهیم.

    کلیدواژگان: اشیاء، حساسیت، درون فکنی، سوبژکتیویته، حوزه، خود، بودن
  • اعظم قاسمی* صفحات 185-209

    فهم فلسفی از تصور خدا با فهم کلامی تصور خدا از آغاز با چالش ها و تعارض هایی مواجه بوده که شاید بتوان نقطه اوج این نزاع  را در تهافت الفلاسفه غزالی یافت که فیلسوفان را به خاطر باور به سه مساله تکفیر کرد. مساله این پژوهش بازخوانی انتقادات غزالی بر فیلسوفان و محک و ارزیابی دیدگاه او، سپس بررسی قوت و ضعف دفاعیه ابن رشد است.  غزالی به درستی متوجه شده بود که با اثبات قدم عالم، اثبات وجود خدا راه دشواری را در پیش دارد، با این حال اعتقاد به حدوث زمانی عالم نیز تبعات باطلی به همراه دارد که کمتر از تبعات آموزه فیلسوفان نیست. در خصوص علم خدا به جزییات  نظر می رسد پاسخ ابن رشد، مناسب است و می تواند ایراد غزالی را در این خصوص برطرف کند. تفاوت غزالی با ابن رشد در این است که او با استناد به قرآن، علم خدا به همه جزییات را ثابت می داند، اما فیلسوف در خصوص چیزی به اظهار نظر می پردازد که نمی تواند فهم درست و دقیقی درباره آن داشته باشد. در خصوص معاد جسمانی نیز ابن رشد با تاویل، بین حقیقت فلسفی و آموزه دینی هماهنگی برقرار می کند اما با اختلاف نظر ابن رشد و غزالی درباره تاویل در داوری نهایی نمی توان گفت حق با غزالی است یا ابن رشد.

    کلیدواژگان: غزالی، ابن رشد، تهافت الفلاسفه، تهافت التهافت
  • ستار طهماسبی*، مسیب جوزی، مهدی دهباشی، عیسی نجم آبادی صفحات 211-235

    هگل، شقاق یا دوگانگی را سرچشمه نیاز به فلسفه می دانست. او مکتب خود را با هدف غلبه بر این دوگانگی که چالش مهم نظام های فلسفی افلاطون، ارسطو، دکارت و کانت بود، بنیان گذاشت. غلبه بر این دویالیسم، مستلزم انکار شیء فی نفسه کانتی به عنوان مانع بزرگ این آرمان بود و لذا هگل با نفی آن، هم صورت و هم ماده شناخت را به حوزه ذهن منتقل کرد و با لحاظ اینکه هر دو آفریده ذهن اند، لازم می آید که سراسر کاینات به اندیشه تاویل گردد و این یعنی ایده آلیسم مطلق. در این نوشتار این مکتب را به جای ایده آلیسم مطلق امنای ژیکتیویسم (ذهن- عین گرایی) نام گذاری کرده ایم؛ یعنی مکتبی که جهان و همه اشیاء آن را حاصل درهم تنیدگی ذهن و عین یا روح و جسم می داند. امنای ژیکتیویسم بودن این مکتب را می توان در تحلیل های خاص هگل در کاربرد ویژه از اصطلاح سوژه - ابژه و از مبحث درهم تنیدگی متناهی و نامتناهی و نگرش خاص او به روح مطلق به عنوان سوژه تن یافته جستجو کرد.

    کلیدواژگان: دوئالیسم، ایده آلیسم مطلق، هگل، ذهن، امنای ژیکتیویسم
  • آریا یونسی* صفحات 237-272

    نسخه ای عکسی به شماره 113 در کتابخانه مینوی در دست است که حاوی رساله «اربعین الحقایق» است که به ابوحامد محمد غزالی نسبت داده شده است؛ محتوای اثر با تفکرات غزالی همخوانی ندارد و انتساب آن به غزالی مشکل بزرگی را پیش روی پژوهشگران قرار می دهد. با بررسی این نسخه مشخص می شود که محتوای این نسخه نمی تواند به خامه غزالی باشد؛ زیرا، نخست: در آن به مواردی اشاره شده است که قطعا مخالف مواضع کلامی رسمی و همیشگی غزالی بوده است؛ مانند اشاره به وقوع حقیقی عهد الست در معنای ظاهری آن، که مخالف موضع قاطع غزالی است، و حذف اقرار به زبان و عمل به ارکان از محتوای ایمان که با عقاید شافعیان اشعری ناسازگار است؛ دوم: سبک متن با سبک شخصی غزالی و سبکی که در عصر او رایج بوده است بسیار متفاوت است؛ سوم: نسخه هایی که وجود دارد همگی متاخر و نامستند هستند به گونه ای که هیچ کمکی به بررسی صحت انتساب نمی کنند. در این مقاله نشان داده شده است که این اثر نمی تواند از غزالی باشد و در نهایت تصحیح اخیر آن مورد نقد قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: غزالی، کلام، ایمان، عهد الست، اربعین الحقایق، آثار غزالی
  • رضا نصیری حامد* صفحات 273-300

    ماکس شلر در مقام بنیان گذار جامعه شناسی معرفت، ضمن بررسی نسبت میان شناخت انسان با زمینه های اجتماعی در کنار امور واقعی و انضمامی، عناصر ایده آل و ارزش ها را نیز در تحلیل خود مورد توجه قرار داده است. در این میان یکی از اهداف مهم وی در تلفیق مباحث جامعه شناختی با مضامین فلسفی، نیل به شناختی جامع، از انسان بوده است. شلر به رغم اذعان به تاثیر عوامل اجتماعی، اصل اندیشه را مقوله مستقلی می داند که نمی توان تمامی آن را به عوامل بیرونی فروکاست؛ همین نکته وجه امتیاز مهم شلر به شمار می آید، چرا که وی برخلاف بسیاری از دیدگاه های متاخر، تکوین معرفت را تنها به تاثیر شرایط تاریخی و اجتماعی منوط نکرده و در کنار آن، ویژگی های انسانی را نیز مورد توجه قرار می دهد. از نظر وی در نگاهی جامع به انسان، افزون بر عقل، باید وجوه عاطفی، احساسی و نیز ارزشی او را نیز مورد توجه قرار داد. در این نوشتار با تحلیل رویکرد پدیدارشناسانه شلر از جمله در قلمرو اخلاق، تلاش می گردد نشان داده شود که چگونه شلر با تلفیق حوزه های مختلف، از دوگانه سازی های معمول فراتر رفته و جامعه شناسی معرفت را بسط داده است. یافته های حاصل از این روند حاکی از آن است که کلیت پروژه ی فکری شلر، تلاش برای تلفیق و همراهی حوزه ه ایی از معرفت بشری است که در بدو امر متعارض به نظر می رسند و قابل جمع به شمار نمی آیند؛ اما شلر با نگاهی جامع و فراگیر به انسان و جامعه، بدان ها توجه نموده و بر آن است که از فروکاستن آنها به بخشی خاص اجتناب ورزد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی معرفت، ماکس شلر، عشق، پدیدارشناسی، انسان شناسی فلسفی
  • محمدحسن فاطمی نیا* صفحات 301-327

    تجربه های کیفی (کوآلیا) از بزرگ ترین موانع صدق فیزیکالیسم است. این که با فیزیک چگونه می توان لذت، شادی، غم و درد را تبیین کرد، معضل ساده ای برای فیزیکالیست ها محسوب نمی شود. در این بین باربارا مونترو، از معروف ترین مدعیان فیزیکالیسم، با ارایه معنای خاصی از لفظ «است» در تعریف فیزیکالیسم (هر چیزی فیزیکی است)  مدعی است می توان در معنای «فیزیکی» توسعه ایجاد کرد؛ به عنوان مثال وقتی گفته می شود «آب H2O است» لزوما بدین معنا نیست که آب این همان با H2O است، بلکه می توان بدین معنا باشد که آب از H2O برآمده و از آن تشکیل یافته است. متناظرا تجربه های کیفی (امور ذهنی) هرچند این همان با امور فیزیکی (مغزی) نیستند اما فرا رویداده و مبتنی بر آن ها هستند و همین مقدار برای فیزیکی بودن تجربه های کیفی کفایت می کند. در مقاله حاضر ضمن ارایه ترجمه مقاله «فیزیکالیسم» از باربارا مونترو، در سه گام، فرارویدادگی را نقد کرده و اثبات کرده ایم که آموزه مذکور حداکثر، هم بودگی یا هم تغییری بین امور ذهنی و امور فیزیکی را اثبات می کند و هم بودگی یا هم تغییری بین امور ذهنی و فیزیکی نمی تواند دلیل موجهی برای اطلاق کلمه «فیزیکی» بر تجربه های کیفی از قبیل لذت باشد.

    کلیدواژگان: فیزیکالیسم، تجربه کیفی، کوآلیا، فرارویدادگی
|
  • Shaker Lavaie, Maryam Aqamohamadreza* Pages 7-29

    Mulla Sadra states the eleven principles in proving the bodily resurrection in volume ninth of the book of Asfar. In the ninth principle, he states that the imaginary world is a world that is not dependent on the body and is an abstract substance that is located between the world of intellectual separate substances and the material world. To prove this world, he suffices with the intuitions of mystics and the doctrine of the nobler contingent. Now Mulla Sadra uses the proof of the separate imaginary world in the discussion of bodily resurrection. Explain that since the soul is able to create beings in the separate imaginary world, and according to the substantial motion and existential intensity of the soul, which is the basis for proving the bodily resurrection, the soul is able to create a separate body in the imaginary world between the body and the worldly body is an object. Because the objectivity and individuality of everything exists in its form. So, since the soul is a soul, whether it belongs to the worldly body or to the imaginary body, it is still a body because objectivity belongs to that soul. So it is concluded that Sadra uses the separate imaginary world to prove the objectivity of the worldly and otherworldly bodies.

    Keywords: Separate imagination, nobler contingent, possibility of Ashraf, bodily resurrection, objectivity of worldly, otherworldly bodies
  • Armin Mansouri*, Habibullah Deneshshahraki Pages 31-52

    The issue of intelligence is one of the fundamental issues of human and one of the few issues that human beings is faced in all areas. It plays an essential role in various scientific fields, industries, individual and social life measures, etc. Intelligence is defined as a set of diverse general talents and abilities including learning and understanding things, adapting to the environment, utilizing past experiences, analyzing, applying sound judgment, and reasoning and finding the logical solution in the face of different situations and problems. However, so far the true nature of intelligence has not been introduced by scientists and they have limited themselves to its definition, function and types. The fancy in Sadra’s philosophy is degraded intellect. Fancy replaces reason in relation to matter and imagination and perceives meanings and generalities when they added to details and instances. With a close look at the system of Sadra’s philosophy and intelligence in the view of scientists; it can be argued that the fancy in transcendent wisdom is related to intelligence and can be analyzed in relation to each other.

    Keywords: Intelligence, Transcendent theosophy, Psychology, Fancy
  • Mozhdeh Hakimdavoodi*, Mahdi Qiasvand Pages 53-76

    Jonathan Kvanvig, a philosopher of contemporary religion, while rejecting traditional theories about the issue of the punishment of hell and torment in hell, believes that God created hell like paradise more than the attribute of his justice based on his love of servants, which culminated in The final choice of a person is to turn to God or turn away from Him. This reluctance and enthusiasm leads the hellish person, after the prescribed period of punishment commensurate with sin, to choose his own destruction, in which way the immortality of the torment will be removed from him. But it seems that such an account of the divine love that accompanies one's non-existence is not only an expression of the truth of God's love and kindness, but also inconsistent with God's purpose for the creation and continuation of existence and life. Therefore, the basis of expressing this love is not compatible with the destruction of man. But the full expression of divine love in the subject of hell can be declared in a place where the people of hell are called to join God, and they, after seeing the truth and learning from the consequences of deeds, respond positively to that call. Therefore, if we consider hell as a symbolic state of regret and regret resulting from the results of human choices and actions, since this regret and regret arises from within man and is not imposed on him from outside his being, it can not have the aspect of punishment.

    Keywords: Divine Love, Hell, Jonathan Kvanvig, Choice, Destruction
  • Arvin Moradi* Pages 77-104

    In the discussion of the religious language, different philosophers have each addressed their own theoretical foundations and tried to theorize about this issue. However, in contemporary debates about the religious language, the relationship between nominalist approaches and the religious language has not yet been systematically examined and the dimensions of the debate have not been clarified. In this article, while introducing one of the most radical nominalist theories, namely Reism, we have studied the relationship between reism and the religious language. To this end, we assessed the historical relationship between nominalism and the religious language, especially from Ockham to Kant, and then, by proposing Kotarbinski's semantical perspectives as well as the logical system of reism, we applied reism to the religious language.

    Keywords: reism, nominalism, religious language, semantic
  • Qodratullah Qorbani* Pages 105-133

    Searching for immortality and spiritual perfections is one of authentic and essential properties of human being. The event of death, but, is as the most important obstacle against actualizing human being’s immortality. Since due to dying, his/her hope regarding immortality will be destroyed. So, if human being considers his/her immortality restricted to this mundane universe, confronting with death will involve with  despair and lose his/her meaning of life. Answering to such a problem, the most significant strategy is the teaching of hereafter, that is, believing that death is not the end of our life, but the real object of our immortality will actualize in the hereafter life. By helping of such teaching, not only human being’s authentic desire of immortality will get its real meaning, but he/she considers death as the primary step for interning to the immortal hereafter. So, teaching of hereafter, meanwhile guaranteeing the real object of our desire concerning immortality in the hereafter, makes meaningful his/her mundane life and its goods and evils. In this paper, it is aimed to analyze human being’s virtues regarding immortality, and to study their relations with the teaching of hereafter, and their role for making meaning to his/her life by referring to Islamic teaching like the verses of the Quran.

    Keywords: Immortality, the Hereafter Teaching, Meaning of Life, Death, Evils, Soul
  • Narges Nazarnejad, Maryam Asgari* Pages 135-160

    Maurice Merleau-Ponty is a 20th century French phenomenologist. Merleau-Ponty's phenomenology is a phenomenology of sensory perception and he is trying to describe the essence of human sensory perception as an embodied subject. In this interdisciplinary study, we use Merleau-Ponty's pheno- menology to describe the sensory perception of contemporary human beings in cyberspace. In addition to establishing physical relationships with other people, the current embodied subject creates extensive virtual relationships with other subjects on a virtual platform on the Internet. According to Merleau-Ponty's phenomenology, the embodied subject in virtual relationships faces multiple relations in cyberspace and percept too many objects. The meanings that the embodied subject receives through his modern life in cyberspace from the objects and other embodied subjects in this space are ambiguous and opaque, despite their great extent.

    Keywords: phenomenology, Maurice Merleau-Ponty, cyberspace, sensory perception, interdisciplinary studies, embodied subject, relationship
  • Mojtaba Jafari*, Mohammad Raayatjahromi Pages 161-183

    In the phenomenology of Husserl, subjectivity is important as a prior necessity, insight, and a self-evident in our consciousness, hence it’s not produced or cleared as content. Does it mean Husserl ignored subjectivity and its value as content in human minds? If it's not, how we have owned it? Or is it the subjectivity placement inside an object or against it? Neither! Because both of them may mislead us. We aren't the subject or its owner, we only select a single type of concept and delimit it by subjectivity. It's not a probabilistic action, because we only separate a concept from others, then introject it as a predicate without every content. After all, there are empty and it’s only stimulate our sensibility without every new data. In this paper, we change our point of view from the primacy of the subject to the object’s effect on consciousness as the sphere of ownness, between us and other things or other minds.

    Keywords: Things, Sensibility, Introjection, Subjectivity, Sphere of ownness
  • Azam Ghasemi Pages 185-209

    Philosophical understanding of the concept of God, and theological understanding of the concept of God from the beginning has faced challenges and conflicts that may be the culmination of this conflict in the Tahafat of Ghazali Philosophers who excommunicated philosophers for believing in three issues. The purpose of this research is to re-read Ghazali's critiques of philosophers and to test his point of view, then to examine the strengths and weaknesses of Ibn Rushd's defense. Al-Ghazali has rightly realized that proving the existence of God is a difficult path by proving the step of the universe, however, believing in the temporal existence of the universe also has false consequences that are no less than the consequences of the teachings of philosophers. Regarding the knowledge of God in detail, Ibn Rushd's answer seems appropriate and can solve Ghazali's objection in this regard. Al-Ghazali differs from Ibn Rushd in that he cites the Qur'an to prove the knowledge of God in all its details, but the philosopher comments on something about which he cannot have a correct and accurate understanding. Regarding the physical resurrection, Ibn Rushd harmonizes the interpretation between philosophical truth and religious teaching, but with the disagreement of Ibn Rushd and Ghazali about the interpretation in the final judgment.

    Keywords: Al-Ghazali, Ibn Rushd, Tahaft Al-Falasfa, Tahaft Al-Tahaft
  • Sattar Tahmasebi*, Mosayeb Jovzi, Mahdi Dehbashi, Esa Najmabadi Pages 211-235

    From the viewpoint of Hegel, dualism is the main reason for need to philosophy. He founded his school, in order to cope with dualism which was the main challenge of Plato, Aristotle, Descartes, and Kant's philosophical schools. To deal with this challenge, Hegel needed to deny Kantian Noumenon as the main burden. As a result of this denial, He transformed both matter and form of Knowledge to mind. Considering that these two are created by the mind, it is necessary to reduce all beings to thought, and this is Absolute Idealism. In this article, the researcher employs the term" Omnijectivism" instead of Absolute Idealism. From the viewpoint of this school the world, and all beings are the result of the interdependency of mind and object or spirit and body. Omnijectivism of this school can be found in Hegel's particular analysis of subject-object, in the interdependency of finite and infinite, and his different approach to Absolute Spirit as embodiment of subject.

    Keywords: Dualism, Absolute Idealsim, Hegel, Mind, Omnijectivism
  • Arya Younesi* Pages 237-272

    There is a facsimile copy of a manuscript, no. 113, in Minavi library which has a copy of “Arba’ein al-Haqayeq” (Forty Facts), a treatise that attributed to al-Ghazali. Studying this treatise shows it is not from Ghazali. Because, first of all, there are a few doctrines which are in contradiction to Ghazali’s thoughts, such as of interpreting of  the verse of Kuran (7:172) about which Ghazali says it should be understand far from its literal meaning, or eliminating saying orally the Islamic words or acting according to Islamic laws from faith ; secondly, the style of writing is not like of Ghazali himself or even his era; thirdly, the manuscripts that we have in hand is a new one, to such a extent that they are not reliable to attributed to him based on oldness of codices. In this paper I prove that this work is not from Ghazali’s pen.

    Keywords: al-Ghazali, theology, Arbaein al-Haqayeq, Ghazali’s works
  • Reza Nasiri Hamed* Pages 273-300

    Max Scheler while examining the relationship between human cognition and social contexts along with real and concrete matters, has also considered the ideal elements and values ​​in his analysis and among these, one of his main goals in combining sociological topics with philosophical themes have been to achieve a comprehensive knowledge of man. Despite acknowledging the influence of social factors, Scheler considers the principle of thought to be an independent category that cannot be reduced entirely to the external factors. This is an important point of Scheler, because, he does not make the development of knowledge dependent only on the influence of historical and social conditions, but also on human characteristics. In his view, in a comprehensive view of man, in addition to reason, his emotional and value aspects should also be considered. In this paper, by analyzing Scheler’s phenomenological approach, including in the field of ethics, tries to show how he, by combining different fields, has gone beyond the usual dichotomies and developed the sociology of knowledge. The findings of this process indicate that the whole of Scheler’s intellectual project is an attempt to integrate and accompany areas of human knowledge that at first seems contradictory and cannot be summed up, but with a comprehensive view of man and society.

    Keywords: Sociology of Knowledge, Max Scheler, Love, Phenomenology, Philosophical Anthropology
  • Mohama Fateminia* Pages 301-327

    Qualitative experience (Qoalia) is one of the biggest obstacles to the truth of physicalism. How to explain joy, happiness, sorrow and pain with physics is not a simple dilemma for physicists. In the meantime, Barbara Montero; One of the most famous claimants of physicalism, by presenting a special meaning of "is" in the definition of physicalism (everything is physical) claims that development can be created in the "physical" sense. For example, when we say "water is H2O", it does not necessarily mean that water is the same as H2O, but it can mean that water is derived from and composed of H2O. Correspondingly, qualitative experiences (mental affairs), although not the same as physical (mental) affairs, are metaphysical and based on them, and the same amount is sufficient for the qualitative experiences of physical experiences. In this article, we present the translation of "Physicalism" by Barbara Montero in three steps, critique metaphysics and prove that this doctrine proves the maximum coexistence or change between mental and physical matters. And the coexistence or change between mental and physical matters cannot be a valid reason for applying the word "physical" to qualitative experiences such as pleasure.

    Keywords: Physicalism, Qualitative Experience, qoalia, Supervenience